Onderstaande informatie is bestemd voor mensen die Chinese kruiden gebruiken via Putoshan
Wat zijn Chinese kruiden?
Chinese kruiden worden voornamelijk toegepast in kruidenformules: deze bestaan uit de combinatie van een aantal (4 - 20) kruiden in specifieke verhoudingen, en zijn bij voorkeur gepersonaliseerd, d.w.z. speciaal afgestemd op je persoonlijke situatie. Bij Chinese kruiden gaat het bijna altijd om delen van planten, maar ook mineralen of dierlijke ingrediënten kunnen geneeskrachtig ingezet worden. In principe wordt een ingrediënt —bijvoorbeeld een wortel, bloem of vrucht— in zijn geheel gebruikt, in de vorm waarop deze in de natuur voorkomt. Bedreigde plant- en diersoorten worden vanzelfsprekend niet gebruikt. Gebruik je liever geen dierlijke ingrediënten, laat dat dan weten! Kruiden worden traditioneel bewaard in gedroogde vorm; bij toepassing van een formule wordt dan van deze gedroogde kruiden een bouillon getrokken.
Chinese kruiden: leveranciers, bezorging en betaling
Nederland kent een aantal leveranciers die Chinese kruiden van goede kwaliteit leveren. Putoshan werkt met de volgende leveranciers:
- Dragon Herbs in Nijmegen — levert granulaat en kan dit zo nodig tot pillen maken. Putoshan stuurt het recept en je gegevens naar Dragon Herbs, zij maken de kruidenformules en sturen deze vervolgens naar je huisadres (brievenbuspakket, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven). Dragon Herbs stuurt je voor iedere kruidenzak een bevestigingsmail met daarin een betaallink; verzoek om via die link te betalen, daarvoor heb je 14 dagen tijd. Bij ieder kruidenzakje ontvang je ook een factuur op papier. Goed om te weten: de berekende "verzendkosten" betreffen alle kosten die met het verzamelen van de kruiden, verpakken en verzenden te maken hebben, dus veel meer dan alleen porto-kosten! Voor iedere tweede formule worden in principe geen "verzendkosten" berekend. Let op de betaaltermijn!
NB. De formules van Dragon Herbs zijn gepersonaliseerd, dus speciaal voor jou klaargemaakt. Mocht je ze toch niet nodig blijken te hebben, dan kan je ze daarom ook niet terugsturen. - De Natuurapotheek in Pijnacker — levert granulaat, hydrofiel oplossingen (druppels), zalven, vaginale zetpillen en meer. Putoshan stuurt het recept en je gegevens naar de Natuurapotheek. Je ontvangt dan 2 – 4 werkdagen later de Chinese kruiden (pakketpost) en de bijbehorende factuur thuis. Ook deze producten zijn speciaal voor jou klaargemaakt en kunnen daarom niet retour.
- Chinese Medical Centre in Amsterdam — levert gestandaardiseerde (kant en klare) kruidenformules in granulaat- en pilvorm. Deze kruiden kan je aanschaffen bij Putoshan. Ze zijn goedkoper, maar kunnen niet gepersonaliseerd worden. Ongebruikte potten (waarvan de houdbaarheid nog goed is), kan je in principe terugdoen aan Putoshan.
Chinese kruiden: gemiddelde kosten
De kosten van gepersonaliseerde kruidenformules (Dragon Herbs) komen gemiddeld op ongeveer 50-60 euro per maand. Exacte bedragen zijn lastig vooraf aan te geven, omdat de kruiden individueel geprijsd zijn.
De gestandaardiseerde formules van Chinese Medical Centre kosten gemiddeld 25-30 euro per maand.
Kruiden innemen
In China wordt vooral met ‘ruwe’ kruiden gewerkt: deze worden langdurig gekookt, wat een geneeskrachtige ‘soep’ oplevert. In het westen vinden we dit vaak te bewerkelijk. Daarom werken we vooral met granulaten: de kruidenbouillons zijn hierbij teruggebracht tot korreltjes, die je later aanlengt met (warm) water.
Voor het innemen van granulaten geldt in het algemeen:
- Neem de kruiden 2 of 3 keer per dag. Zorg daarbij wel dat je wel de dagdosering haalt, dus bij 2 keer per dag kruiden gebruiken moet je de dosering per keer wat ophogen.
- Neem de kruiden bij voorkeur een kwartier na een maaltijd in (tenzij anders is aangegeven), ze worden dan beter opgenomen. Dit is vooral van belang als je een gevoelige spijsvertering hebt.
- Op de zak of pot is aangegeven hoeveel kruiden je moet gebruiken; een volle (opgehoopte) houten maatlepel staat gelijk aan twee gram, een afgestreken plastic maatlepeltje staat gelijk aan één gram. NB. als je een keukenweegschaal hebt kan je checken of je het lepeltje wel vol genoeg of juist te vol doet door bijv. 10 lepeltjes te scheppen en te kijken of je dan (bij het houten lepeltje) op bijv. 18, 20 of 22 gram uitkomt -- dan weet je of je lepels wat voller of juist wat minder vol moet doen. Of je kunt een klein weegschaaltje aanschaffen om lage doseringen goed te kunnen wegen; vaak kan je deze wel ergens voor een paar euro vinden.
- Los de kruiden op in een beetje heet water, roer goed, en laat de oplossing even staan. Eventueel kan je de oplossing aanvullen met wat koud water. Vooral als je een formule voor de eerste keer neemt en de smaak ervan nog niet kent: gebruik een kleine hoeveelheid water, zodat je de opgeloste kruiden als een 'shotje' in één keer achterover kunt slaan. Als de smaak meevalt kan je desgewenst volgende keren een grotere hoeveelheid water gebruiken, en de kruidendrank als een thee opdrinken.
- Drink de kruidenoplossing (inclusief eventueel bezinksel) warm op.
- Als de smaak van de kruiden erg blijft hangen, kan je nog wat warm water, een stukje brood of een hap rijst nemen.
- Heb je erg gevoelige darmen, dan is het goed de hoeveelheid kruiden in een paar dagen op te bouwen: begin dan met een half of één schepje per keer, en doe daar per dag een half schepje bij tot je op de bedoelde dosering zit.
- Staan de kruidendrankjes je erg tegen, dan kan Dragon Herbs de gepersonaliseerde formules ook in pil-vorm leveren. Het aantal pillen dat je dan per dag moet nemen is wel substantieel: 1 gram granulaat wordt verwerkt tot 3 pillen.
Kruiden in pilvorm neem je op vergelijkbare manier in: 2 of 3 keer per dag, met wat warm water, bij voorkeur zo’n 15 minuten na de maaltijd (tenzij anders is aangegeven).
Wanneer neem je de kruiden (tijdelijk) niet?
Een lichte verhoging is geen bezwaar, maar als je koorts hebt kan je de kruiden beter even niet innemen: je lichaam is dan druk bezig met het bestrijden van een infectie. Ook bij buikgriep of andere aandoeningen die met overgeven gepaard gaan, kan je de kruiden beter even laten staan.
Gebruik van Chinese kruiden en andere medicijnen
Chinese kruiden kunnen prima gebruikt worden naast Westerse medicijnen, homeopatische middelen en de meeste supplementen, maar er kan enige afstemming nodig zijn:
- Mocht je supplementen op kruidenbasis gebruiken, dan is het handig dat je dat meldt.
- Het kan sporadisch voorkomen dat een Chinees kruid de werking van een Westers medicijn versterkt of juist verzwakt. Geef het daarom door als je medicijnen gebruikt of er iets in je medicijngebruik verandert.
- Geef het ook door als je gevoelig of allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, bijv. gluten.
- Om mogelijke interactie tussen de Chinese kruiden en andere medicijnen te voorkomen, is het —voor de zekerheid— aan te raden minimaal een tijdsbestek van 1 uur tussen het gebruik van de Chinese kruiden en de medicijnen te laten.
Chinese kruiden: wanneer effect?
Chinese kruiden werken via je eigen lichaam, ze sporen je systeem aan om beter te functioneren en ondersteunen je zelfherstellend vermogen.
- Bij sommige mensen hebben de kruiden al heel snel effect, maar in het algemeen bouwt het effect van de kruiden zich op en duurt het meestal even voordat het effect van Chinese kruiden bemerkt.
- Gaat het om klachten als hoofdpijn of slapeloosheid, dan zou je na een week of drie effect moeten merken.
- Gaat het om het verbeteren van je menstruatiecyclus, dan duurt het vaak wat langer: je moet dan meestal een aantal keren door je cyclus heen om tot het volle effect van de kruiden te komen.
- In het algemeen geldt ook: hoe langer je klachten hebt, hoe langer het duurt voordat de werking van de kruiden duidelijk is.
- In sommige gevallen kan het even zoeken zijn naar de kruidenformule die het beste bij jouw specifieke situatie aanslaat.
Chinese kruiden: bijwerkingen?
Omdat de kruidenformules meestal uit zoveel verschillende kruiden bestaan, krijg je per kruid maar een heel kleine dosering binnen. In het algemeen kennen Chinese kruiden dan ook weinig bijwerkingen, maar in een individueel geval kan dat natuurlijk wel eens voorkomen. Meestal betreft het dan een reactie van het spijsverteringssysteem.
Als je vermoedt dat je last hebt van bijwerkingen van de kruiden, kan je dat op de volgende manier checken:
- Stop met het gebruik van de kruiden, en kijk of de betreffende klachten dan ook verdwijnen;
- Begin na een paar dagen weer met de kruiden, en kijk of de betreffende klachten dan opnieuw ontstaan;
- Stop weer met de kruiden, en kijk of de klachten opnieuw verdwijnen.
En natuurlijk: neem even contact op om over je kruidengebruik te overleggen!
Kruiden bijna op? Laat het weten!
Is een kruidenformule bijna op? Geef het dan op tijd door aan Putoshan, bij voorkeur via Signal, Whapsapp, sms of mail. Reken daarbij voor het bijbestellen, aanmaken en bezorgen op ongeveer 5 werkdagen. Afhankelijk van je situatie kan het nodig zijn de kruiden aan te passen; daarvoor is het nodig eerst een afspraak met Putoshan te maken.
Houdbaarheid van Chinese kruiden
Kruiden in granulaat- en pilvorm zijn in principe jarenlang houdbaar; na de vermelde houdbaarheidsdatum verliezen ze langzaam aan kwaliteit. De vermelde datum op de verpakking van Dragon Herbs (6 maanden na levering) betreft dan ook niet de houdbaarheid van het granulaat, maar is om bedrijfsmatige redenen aangegeven. Als je een tijdlang geen kruiden hebt gebruikt, is het raadzaam te overleggen over het opnieuw starten met de kruiden – wellicht is je situatie zo veranderd dat de betreffende kruidenformule inmiddels minder geschikt is. In alle gevallen geldt: twijfel je, overleg dan even!
Cyclus-afhankelijk gebruik van kruiden
Specifiek bij kinderwens, vruchtbaarheidsbehandelingen en klachten gerelateerd aan de menstruatiecyclus:
- Hierbij krijg je meestal een aantal verschillende kruidenformules voorgeschreven.
- Afhankelijk van je specifieke situatie kunnen dat 2, 3 of 4 verschillende formules zijn.
- Welke kruidenformule je op welk moment neemt, hangt af van de fase van je menstruatiecyclus. Bijv. tijdens je menstruatie gebruik je een speciale kruidenformule, daarna switch je naar de volgende kruidenformule, en na je eisprong gebruik je een derde formule.
- Je gebruikt dus per dag 1 kruidenformule, en stapt over op de volgende kruidenformule zodra je in de betreffende fase van je menstruatiecyclus bent beland. Op de kruidenzakjes is aangegeven welke formule je wanneer moet gebruiken.
- Bij gebruik van meerdere formules per menstruatiecyclus, worden de kruiden per 2 menstruatiecycli voorgeschreven. Redenen hiervoor:
- - als de hoeveelheden per kruidenformule te klein worden kunnen deze niet meer goed gepersonaliseerd worden (de hoeveelheden per kruid kunnen alleen in hele grammen aangegeven worden);
- - gezien het grote aantal ingrediënten is het voorschrijven en aanmaken van de kruidenformules erg arbeidsintensief;
- - het is te verwachten dat je de kruidenformules een aantal cycli zult moeten gebruiken, dus op deze manier voorkomen we extra werk en extra kosten.
Kruiden bij vruchtbaarheidsbehandeling
Een aantal punten die specifiek gelden bij een vruchtbaarheidbehandeling:
- Als met de natuurlijke cyclus gewerkt wordt, krijg je meestal 2, 3 of 4 verschillende kruidenformules voorgeschreven. De fase van je cyclus bepaalt welke kruidenformule je op een bepaald moment moet nemen (zie hiervoor).
- Als je medicijnen krijgt om je natuurlijke cyclus te beïnvloeden (hormonen om je cyclus te versnellen/vertragen, of juist anti-hormonen om je cyclus stop te zetten), dan is het vaak nodig op andere kruidenformules over te stappen. Geef het daarom altijd door aan Putoshan als je andere vruchtbaarheidsmedicijnen gaat gebruiken!
- In principe is de laatste kruidenformule van je cyclus (d.w.z. voor de periode na je eisprong) al een kruidenformule die zwangerschap ondersteunt. Heb je een positieve zwangerschapstest, blijf dan de kruiden gebruiken! Maar geef het wel z.s.m. door aan Putoshan – het kan zijn dat een andere kruidenformule op dat moment nog meer ondersteuning geeft, waardoor de kans op een succesvolle zwangerschap verder toeneemt.
Helaas: geen vergoeding van Chinese kruiden
Je kunt het voor de zekerheid navragen bij je zorgverzekeraar, maar voor zover bekend is er geen enkele zorgverzekeraar die ook Chinese kruiden uit de aanvullende verzekering vergoedt.
Vraag over kruidengebruik?
Heb je een vraag over het gebruik van kruiden die niet kan wachten tot je volgende afspraak? Neem dan contact op, bij voorkeur via Signal, Whatsapp, sms of mail.