Vragen
Wellicht roept de informatie op deze website een aantal vragen bij je op. De meest gestelde vragen worden hieronder kort beantwoord. Staat je vraag hier niet bij? Neem dan contact op.
- Vragen over de behandeling
- Vragen over acupunctuur
- Vragen over Chinese massage
- Vragen over Chinese kruiden
Vragen over de behandeling
Moet je in Chinese geneeskunst geloven?
Nee, je hoeft niet in Chinese geneeskunst te geloven om de positieve effecten van een behandeling te ervaren. Maar het helpt wel! Net als bij elke andere behandeling trouwens, of deze nu uit de reguliere of de alternatieve geneeskunde stamt. Zoals Wikipedia beschrijft: Het placebo-effect is een werkzaam bestanddeel van alle geneeskundige of therapeutische interventies, en is goed voor 30 tot 60 procent effectiviteit in geneeskundig onderzoek. Kortom, het is erg belangrijk dat je zelf ondersteuning bij je klacht zoekt, dat je therapeut serieus met je aan de slag gaat, dat jij en je therapeut ook regelmatig aandacht besteden aan hoe het met je gaat, en dat je zelf positieve verwachtingen hebt van de behandelingen (of daar in ieder geval voor open staat).
Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?
Voor een behandeling bij Putoshan is geen verwijzing van de huisarts nodig. Afhankelijk van je klachten zullen we je soms aanraden hiervoor een bezoek aan de huisarts te brengen. Als je dat wilt, houden we contact met je huisarts of specialist over het verloop van de behandeling.
Krijg ik de behandeling vergoed?
Als je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt afgesloten, vergoeden de meeste verzekeraars de behandelingen van Putoshan. Meestal geldt hierbij een maximumvergoeding per behandeling of per dag, en een maximumvergoeding per jaar. De Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA) heeft een overzicht opgesteld van de vergoedingen bij de meeste zorgverzekeraars. In geval van twijfel kan je het best even contact opnemen met je zorgverzekeraar.
Ook als je voor vergoeding in aanmerking komt, moet je een behandeling bij Putoshan zelf voorschieten. Je ontvangt dan van Putoshan een factuur die je in kunt dienen bij de zorgverzekeraar; als de zorgverzekeraar akkoord is stort deze de vergoeding vervolgens terug op je rekening.
Wat is het effect van een behandeling?
Na een behandeling voelen de meeste mensen zich aangenaam loom; soms kan een lichaamsdeel ook zwaar aanvoelen. Als een van je klachten is dat je vaak moe bent, kan je van de behandeling juist energie krijgen. Meestal voel je je ontspannen en beter in balans.
Wanneer kan ik resultaten verwachten?
Dit is afhankelijk van je klachten. In het algemeen geldt: na 5 a 6 behandelingen moet verbetering te zien zijn. En chronische klachten (die langer dan 6 maanden bestaan) hebben meer tijd nodig om te herstellen dan acute klachten.
Hoe vaak word ik behandeld?
In het algemeen vinden de eerste behandelingen wekelijks plaats; bij sommige acute aandoeningen is dit vaker. Als je klachten afnemen gaat de frequentie van de behandelingen omlaag naar eens per twee/drie/vier weken. Voor sommige chronische aandoeningen kan vervolgens af en toe een onderhoudsbehandeling nodig zijn.
Werkt Chinese geneeskunst ook preventief?
Ja, Chinese geneeskunst werkt bij uitstek preventief! Voordat je klachten krijgt is er vaak al sprake van een aantal symptomen die aangeven dat je energie niet in balans is. Je kunt er daarom heel goed voor kiezen af en toe preventief een of enkele behandelingen te ondergaan.
Vragen over acupunctuur
Doet acupunctuur pijn?
Acupunctuur doet nauwelijks pijn. Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van heel dunne, scherpe wergwerpnaaldjes. Als zo’n naaldje door de huid gaat kan dit even gevoelig zijn (een klein speldeprikje); daarnaast kan je een stroompje of drukkend gevoel waarnemen als de naald het acupunctuurpunt bereikt.
Wat is het verschil tussen klassieke en moderne acupunctuur?
Putoshan beoefent ‘klassieke’ acupunctuur: als uitgangspunt voor onderzoek en behandeling gelden de denkwijze en theorieën die binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst zijn ontwikkeld. Er wordt dus holistisch gewerkt. Dit in tegenstelling tot de ‘moderne’ acupunctuur: deze gaat uit van een Westerse denkwijze, waarbij acupunctuur vooral symptomatisch wordt ingezet.
Vragen over Chinese massage
Wat is het verschil tussen Chinese en westerse massage?
Chinese massage (Tuina) is gebaseerd op Traditionele Chinese Geneeskunst. Massagetechnieken worden uitgevoerd in het verloop van de energiebanen of op specifieke acupunctuurpunten. De technieken zelf zijn soms vergelijkbaar met westerse massagetechnieken (bijvoorbeeld strijkingen en knedingen); er zijn ook specifieke massagetechnieken die uniek voor Chinese massage zijn.
Is Chinese massage pijnlijk?
Als je je lichamelijk of psychisch niet helemaal goed voelt, gaat dat vaak gepaard met spanningen in je lichaam. De betrokken lichaamsdelen zijn dan vaak extra gevoelig. Massage kan goed helpen om de spanningen op te lossen zodat je energie weer vrij gaat stromen. De massage kan dan gevoelig zijn, maar is niet pijnlijk. Belangrijk is dat je je kunt blijven ontspannen tijdens de massage.
Vragen over Chinese kruiden
Wat zijn Chinese kruiden?
Bij Chinese kruiden gaat het meestal om delen van planten, maar ook mineralen of dierlijke ingrediënten kunnen geneeskrachtig ingezet worden. In principe wordt een ingrediënt —bijvoorbeeld een wortel, tak of vrucht— in zijn geheel gebruikt zoals deze in de natuur voorkomt. Chinese kruiden worden voornamelijk toegepast in kruidenformules: deze bestaan uit de combinatie van een aantal kruiden in een specifieke verhouding.
Hoe moet ik Chinese kruiden innemen?
In China wordt vooral met “ruwe” kruiden gewerkt: deze worden langdurig gekookt, wat een geneeskrachtige ‘soep’ oplevert. In het westen vinden we dit vaak te bewerkelijk. Daarom werken we vooral met granulaten: de kruiden zijn hierbij gevriesdroogd tot korreltjes.
Voor het innemen van granulaten geldt in het algemeen:
- Neem de kruiden 2 a 3 keer per dag.
- Neem de kruiden een kwartier na een maaltijd in (tenzij anders is aangegeven).
- Voor het bepalen van de hoeveelheid: een afgestreken maatlepel staat gelijk aan één gram.
- Los de kruiden op in een beetje heet water, roer goed en laat de oplossing even staan. Als je wat meer haast hebt, kan je de oplossing aanvullen met koud water totdat de oplossing lauw tot warm is.
- Drink de kruidenoplossing op, en neem desgewenst daarna nog een tweede glas met lauw tot warm water.
- Als de smaak van de kruiden erg blijft hangen, kan je nog een stukje brood of een hap rijst nemen.
De Natuurapotheek beveelt aan de kruiden in een paar dagen op te bouwen: neem de eerste dag een half lepeltje per keer, de tweede dag één lepeltje, de derde dag anderhalf, enz. totdat je aan de benodigde dosis zit. Langzamerhand wennen is vooral van belang als je darmen de neiging hebben van streek te raken bij onbekend voedsel.
Een andere vorm waarin de kruiden voorgeschreven kunnen worden is het hydrofielconcentraat: de kruiden zijn dan opgelost in een vloeistof. Voor het innemen van een hydrofielconcentraat geldt:
- Neem de kruiden 2 a 3 keer per dag.
- Neem de kruiden minimaal een half uur voor of na een maaltijd in.
- Druppel de voorgeschreven hoeveelheid hydrofielconcentraat in een glas met lauw tot warm water, en drink dit op.
Hoe kom ik aan Chinese kruiden?
Nederland kent een aantal leveranciers die Chinese kruiden van goede kwaliteit leveren. Putoshan werkt met twee leveranciers:
- Dragon Herbs in Nijmegen: Putoshan stuurt het recept en je gegevens naar Dragon Herbs, zij sturen vervolgens de kruiden naar de huisadres (brievenpost, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven), inclusief factuur.
- De Natuurapotheek in Pijnacker: Putoshan stuurt het recept en je gegevens naar de Natuurapotheek. Je ontvangt dan 2 – 4 dagen later de Chinese kruiden (pakketpost) en de bijbehorende factuur thuis.
Worden Chinese kruiden ook vergoed?
Helaas is er vrijwel geen enkele zorgverzekeraar die ook Chinese kruiden uit de aanvullende verzekering vergoedt. Of dit voor jouw verzekering geldt, kan je het best navragen bij je zorgverzekeraar.