Voorkeursaanpak

Verlopen

 

Voorkeursaanpak

 

In de meeste gevallen behandelt Putoshan bij voorkeur met de combinatie van Chinese kruiden en acupunctuur. Dat heeft namelijk een behoorlijk aantal voordelen, waarover je op deze pagina meer leest.

 

Voorkeur voor acupunctuur

In de volgende situaties vormt acupunctuur de voorkeursaanpak:

Meestal wordt acupunctuur hierbij in een korte serie van wekelijkse behandelingen ingezet. Mocht dit onvoldoende effect hebben, dan is toevoeging van Chinese kruiden in het algemeen de volgende stap.

 

Combinatie van Chinese kruiden en acupunctuur

Bij de meeste gynaecologische klachten behandelt Putoshan bij voorkeur via een combinatie van Chinese kruiden en acupunctuur. Putoshan stelt deze combinatie van behandelmethoden als voorwaarde bij een aantal klachten, bijv. bij ondersteuning op de gebieden vruchtbaarheid en menstruatieklachten. Hieronder worden de redenen hiervoor uitgelegd.

 

TCG is echt meer dan acupunctuur!
In het westen stellen we Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) vaak gelijk aan acupunctuur, maar in China zelf bestaat het overgrote deel van de toepassing van TCG uit kruidenformules. TCG is als het ware ‘scheef’ naar het westen gekomen: kruiden werden afgedaan als ‘die kruidenvrouwtjes hadden wij hier vroeger ook, dat is nu toch echt achterhaald’, terwijl het werken met naaldjes als iets magisch werd gezien, als bijzonder interessant. Vandaar dat de focus in het westen op acupunctuur is komen te liggen. Helaas, want met kruiden kan je zoveel mooie en effectieve dingen doen, vooral op het vlak van gynaecologie!

 

Acupunctuur wellicht onvoldoende gedoseerd?
In China wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van acupunctuur. Acupunctuur wordt daarbij in het algemeen (in onze ogen) erg intensief toegepast: vaak is sprake van een ‘kuur’ van 3 weken lang 5x per week een acupunctuurbehandeling, gevolgd door een week pauze, en dat dan nog 3 x herhaald. In de Westerse wereld is meestal sprake van wekelijkse behandelingen. De Chinese frequentie is bij ons, i.v.m. tijd en financiën, normaal gesproken niet haalbaar, maar dit betekent wel dat we acupunctuur eigenlijk in een vrij lage dosering toepassen.

 

Door combinatie heb je minder behandelingen nodig…
In de combinatie van Chinese kruidenformules en acupunctuur vormen de kruiden feitelijk de hoofdbehandeling. Deze neem je 2 – 3x per dag in. Je hoeft daarom minder vaak voor een acupunctuurbehandeling te komen: de acupunctuur kan als het ware voortbouwen op de ‘bodem’ die de kruiden al gelegd hebben, waardoor in de meeste gevallen eens per 3 a 4 weken acupunctuur volstaat.
Al met al is de combinatie van kruiden en acupunctuur hiermee zowel effectiever als goedkoper.

 

Alleen kruiden?
Als kruiden toch de hoofdbehandeling vormen, zou je inderdaad ook alleen kruiden kunnen toepassen. Maar de toevoeging van acupunctuur heeft een paar belangrijke voordelen:

  • Door je eens in de 3 a 4 weken te zien, kan Putoshan in het oog houden of het wellicht nodig is de kruidenformules aan te passen.
  • Een acupunctuurbehandeling werkt sterk ontstressend: na het plaatsen van de naalden moet je nog 20-30 minuten blijven liggen om de naalden in te laten werken. Putoshan creëert hierbij een extra ontspannende setting doordat je op een verwarmde tafel ligt, vaak met toepassing van een warme moxa-lamp, door rustige muziek, en door stilte – bij voorkeur praten we dan niet! Gevolg is dat je na een acupunctuurbehandeling geheel relaxed bent — voor de meesten van ons een belangrijke ervaring die we goed kunnen gebruiken!

 

Nadelen van kruiden?

Het gebruiken van de kruidenformules heeft natuurlijk ook wat nadelen:

  • Al went het meestal snel, de smaak van de kruiden wordt niet door iedereen evenveel gewaardeerd ;-)
  • Je moet de kruiden trouw iedere dag twee of drie keer gebruiken.
  • Je kunt kruiden niet zelf bijbestellen, dus je moet zelf op tijd doorgeven dat je toe bent aan een nieuwe voorraad
  • Kruiden worden niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Daar staat tegenover: de vergoeding voor consulten gaat sowieso de laatste jaren al achteruit, en met de kosten van één acupunctuurbehandeling kan je kruiden voor ruim een maand kopen. Relatief zijn kruiden dus wel zo voordelig!
  • De reguliere geneeskunde staat in het algemeen huiverig tegenover Chinese kruiden. Over acupunctuur is de meest voorkomende houding ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, maar Chinese kruiden vinden reguliere artsen in het algemeen maar dubieus. Naar mijn mening en vanuit mijn ervaring geheel ten onrechte! Tenminste: mits voorgeschreven door een deskundig herbalist (kruidengeneeskundige). 

 

… en wat levert dit Putoshan dan op?

Een begrijpelijke vraag. Eerlijk gezegd: als het mij om geld zou gaan, zou ik beter iedereen zoveel mogelijk voor acupunctuur kunnen laten komen, want daar verdien ik aan. Het uitzoeken en (bij)bestellen van de kruiden kost vooral tijd, en levert me financieel niets op. Een uitzondering vormt het voorschrijven van de (goedkopere) standaard-kruidenformules die ik op voorraad heb in mijn praktijk — daarover reken ik een kleine opslag als compensatie voor de investering die ik daarin heb gemaakt.
Mijn motivatie voor deze aanpak ligt vooral in het goede resultaat dat ik hiervan bemerkt heb: van de combinatie Chinese kruiden en acupunctuur heb ik echt al zoveel mooie, positieve effecten gezien!
Bijkomend voordeel voor mij is dat ik op deze manier meer mensen kan helpen: als ik alleen met acupunctuur behandel is dat meestal met wekelijkse behandelingen. Voor de gemiddeld vier behandelingen per maand die ik dan aan één persoon zou besteden, kan ik ook vier verschillende personen helpen met de combinatie van kruiden en acupunctuur.
Ik werk graag met de aanpak waar ik zelf het meeste vertrouwen in heb, vandaar dat ik bij kinderwens/fertiliteit en een aantal gynaecologische klachten als voorwaarde stel dat je akkoord bent met de combinatie-aanpak van Chinese kruiden en acupunctuur.

 

En wat als ik toch geen kruiden wil gebruiken?

Als je goede redenen hebt om geen kruiden te willen gebruiken, hoor ik deze graag. Als ik in je redenering mee ga, kunnen we wellicht toch afspreken. Mocht ik je redenen niet ondersteunen, dan verwijs ik je graag door naar een collega-acupuncturist.