Hart- en vaatziekten voorkom je vooral door een langdurige gezonde leefstijl. Dat is veel belangrijker dan erfelijke aanleg. De vijf belangrijkste onderdelen van een gezonde leefstijl zijn:
- Niet roken
- Geen of weinig alcohol gebruiken
- Je gewicht onder controle houden
- In beweging blijven
- Een gezond dieet
Een eerste studie onderzocht hoe het kon dat jong volwassenen die weinig kans liepen op hart- en vaataandoeningen, op middelbare leeftijd toch een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en overgewicht hadden. Leefstijl bleek hierbij de meest bepalende factor. In dit onderzoek werden ruim 2000 deelnemers over een periode van 20 jaar gevolgd. Na deze 20 jaar viel 60% van de deelnemers die zich aan alle 5 gedragsregels hadden gehouden, in de categorie met een lage kans op hart- en vaatziekten. Bij degenen die 4 regels hadden gevolgd, was dat 37%. Bij 3 regels 30%, bij 2 regels 17% en bij 1 of 0 regels nog maar 6%.
Een tweede studie volgde drie familiegeneraties. Hieruit bleek dat maar een klein gedeelte van de cardiovasculaire gezondheid van ouder op kind wordt doorgegeven; de gezondheid van hart en bloedvaten is vooral afhankelijk van leefstijl en gedrag.
De onderzoekers concluderen dat het erg belangrijk is je al op jongere leeftijd een gezonde leefstijl aan te meten. De positieve gevolgen hiervan reiken ver: je leeft langer, met een betere levenskwaliteit en minder ziektekosten.
Links:
- Samenvatting op ScienceDaily (15 november 2011)
- Samenvatting op NorthWestern University / Feinberg School of Medicine (november 2011)