Het regelmatig drinken van zowel suikerhoudende als light frisdranken geeft een verhoogd risico op metabool syndroom en diabetes type 2. Frisdrank kan je dus het beste maar laten staan!
Onderzoekers van de Harvard School of Public Health hebben de verschillende onderzoeken over de relatie tussen suikerhoudende frisdrank en diabetes op een rij gezet. Deze meta-analyse is gebaseerd op meer dan 300.000 deelnemers. Voor het eerst worden nu ook getallen voor het toegenomen risico genoemd: als je een of twee suikerhoudende drankjes per dag drinkt heb je 26% meer kans op diabetes en 20% meer kans op metabool syndroom, vergeleken met iemand die maximaal één suikerhoudend drankje per maand drinkt.
Als verklaring halen de onderzoekers andere onderzoeken aan: de consumptie van suikerhoudende dranken geeft een verhoogde kans op overgewicht, en overgewicht geeft een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes. Aangezien suikerhoudende dranken ook meer kans geven op jicht, tandbederf, hart- en vaatziekten, een "fatty liver", enz., bevelen de onderzoekers aan dat mensen hun consumptie van suikerhoudende dranken matigen en deze vervangen door gezonde alternatieven, zoals water.
Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Diabetes Care.
Mocht je nu denken dat je dan maar beter kunt overstappen op frisdrank met zoetstoffen: ook light frisdranken geven een verhoogd risico op metabool syndroom (en daarmee op diabetes en hart- en vaatziekten) ! De beste oplossing is dus echt: frisdrank laten staan.
Links:
- samenvatting van het onderzoek over suikerhoudende frisdrank op ScienceDaily
- artikel "Sugar-Sweetened Beverages and Risk of Metablic Syndrome and Type 2 Diabetes - A meta-analysis" (Diabetes Care)
- artikel "Soft drink consumption is associated with fatty liver disease independent of metabolic syndrome" (Journal of Hepatology)
- samenvatting van het onderzoek over light frisdrank door New York Times
- artikel "Dietary intake and the development of metabolic syndrome" (Circulation)