Broccoli is gezond. Wil je daar volledig van profiteren, dan moet je "echte" broccoli eten. Supplementen werken veel minder. Om dezelfde reden kan je broccoli beter niet te lang koken.
Onderzoekers van het Linus Pauling Institute (Oregon State University) hebben onderzocht of broccoli-supplementen dezelfde gezondheidseffecten hebben als broccoli. Nee, dus. De onderzoekers hebben specifiek gekeken naar de opname van een aantal belangrijke voedingsstoffen uit broccoli. Bij het overzetten van broccoli naar broccoli-supplementen blijkt een specifiek enzym te missen. Zonder dit enzym absorbeert het menselijk lichaam vijf keer minder van een specifiek bestanddeel en zelfs acht keer minder van een ander bestanddeel van broccoli.
Eenzelfde effect treedt op bij het koken van broccoli. Als je broccoli helemaal gaar kookt, dalen de gezondheidseffecten behoorlijk. Je kunt dus het beste broccoli licht koken of stomen, zodat het nog wat knapperig blijft. Dezelfde kook-adviezen gelden ook voor soortgelijke groenten als bloemkool en kool.
Links:
- Samenvatting op ScienceDaily (11 oktober 2011)
- Artikel "Comparison of Isothiocyanate Metabolite Levels and Histeone Deacetylase Activity in Human Subjects Consuming Broccoli Sprouts of Broccoli Supplement"