In de baarmoederhals blijkt een kleine groep speciale cellen te liggen die vatbaar zijn voor HPV, het virus dat (uiteindelijk) baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Als deze cellen verwijderd worden, groeien ze niet weer aan. Dit helpt verklaren waarom er nauwelijks nieuwe HPV-infecties optreden als de cellengroep eenmaal verwijderd is.
Dat een specifiek gebied van de baarmoederhals gevoelig is voor HPV was al veel langer bekend, maar de reden daarvan was onduidelijk. Onderzoekers uit Boston en Singapore hebben nu een speciale groep cellen op deze lokatie gevonden die gevoelig blijken te zijn voor HPV. De cellen blijken specifieke biomarkers te produceren wanneer ze worden aangetast. Via deze biomarkers kunnen voorstadia van kwaadaardige aandoeningen en goedaardige aandoeningen van elkaar onderscheiden worden.
Het wegsnijden van deze cellen zou ook preventief toegepast kunnen worden, bij vrouwen met verhoogde kans op baarmoederhalskanker.
Meer informatie:
- Samenvatting van Agency for Science, Technology and Research, Singapore (12 juni 2012)
- Artikel "A discrete population of squamocolumnar junction cells implicated in the pathogenesis of cervical cancer" in PNAS (Proceedings of The National Academy of Sciences of the USA), juni 2012, vol. 109, nr. 26