Meer kans op diabetes door keizersnede

Verlopen
Een keizersnede verdrievoudigt de kans dat een kind later diabetes type 1 krijgt, maar alleen als het daar de genetische aanleg voor heeft, aldus een Duitse onderzoeker.

 

Over de oorzaken van diabetes type 1 is nog lang niet alles bekend, maar in verschillende onderzoeken is wel aangetoond dat omgevingsfactoren en erfelijkheid een rol spelen. In een nog niet gepubliceerd onderzoek toont een onderzoeker uit München aan dat de manier waarop iemand geboren wordt de kans bepaalt of die persoon voor zijn of haar vijftiende verjaardag diabetes type 1 krijgt.

 

De onderzoeksgroep zag een kans van ruim 9% op diabetes type 1 bij kinderen die aan twee voorwaarden voldeden: de kinderen hadden een specifieke variant van een gen en ze waren via een keizersnede ter wereld gekomen. Kinderen die deze specifieke gen-variant niet hadden en via de normale weg zijn geboren hadden maar 2-3% kans op diabetes type 1.

De kinderen die meededen aan het onderzoek hadden allemaal een verhoogd risico op diabetes type 1; het was een voorwaarde dat diabetes type 1 voorkwam in de familie om mee te mogen doen aan het onderzoek.

 

Hoe het komt dat de manier waarop een kind ter wereld komt zo'n groot effect heeft, is uit het onderzoek niet direct af te leiden. Maar er zijn wel ideeën over. Tijdens een normale bevalling krijgt een baby bacteriën van de moeder binnen en bij een keizersnede niet en het is bekend dat dat voor de darmflora van het kind een groot verschil maakt. Er is alleen nog geen direct bewijs dat dit een verhoogd risico op diabetes type 1 geeft.

 

Links: