Beter sperma door Hollandse pot?

Verlopen

Vandaag verschenen de resultaten van een promotie-onderzoek waaruit zou blijken dat mannen met een kinderwens maar het best een klassieke Hollandse pot van aardappelen, groente en vlees zouden kunnen eten. Maar mag je dat op basis van dit onderzoek eigenlijk wel concluderen?

 

Promovenda Marijana Vujkovic van de Erasmus Universiteit onderzocht het voedingspatroon van 161 koppels met kinderwens, en liet daar een aantal statistische analyses op los. Haar conclusie: mannen die het meest 'Hollands' aten hadden gemiddeld 62 miljoen zaadcellen per ml sperma; bij 'anders-etenden' was dit 37 miljoen. De promovenda concludeert hieruit dat mannen met kinderwens maar het best Hollands kunnen gaan eten om de kwaliteit van hun sperma te verhogen. Uit eerder onderzoek is al geconcludeerd dat vrouwen het best mediterraans kunnen eten.

 

Maar voordat je nu je eetpatroon drastisch omgooit, is het goed toch even nader naar het onderzoek te kijken. Arnout Jaspers heeft dit voor Noorderlicht (van de vpro) gedaan. Hij stelt een aantal zeer relevante vragen en plaatst het onderzoek in perspectief. Een aantal belangrijke aspecten:

  • Aan het onderzoek hebben alleen autochtone hetero-paren meegedaan.
  • Het onderzoek is beschrijvend van aard, niet oorzakelijk. Sec genomen kan je alleen concluderen dat van de 126 mannen die werden onderzocht, de 40 mannen die het meest "hollands" aten de meeste spermacellen hadden (gemiddeld 62 miljoen per ml), de rest een stuk minder (gemiddeld 37 miljoen). Maar dit betekent nog niet dat een verandering van dieet ook meteen de zaadproductie omhoog schroeft; daarvoor moet je een ander onderzoek uitvoeren. Bovendien liggen al deze waarden nog ruim boven de ondergrens die de WHO voor normaal sperma hanteert (20 miljoen spermacellen per ml). Dus of je hierdoor dichter bij de realisatie van je kinderwens komt is maar zeer de vraag.
  • De relatie tussen het mediterraan dieet en het zwanger worden van vrouwen ligt wat sterker: van de meest mediterraan etende vrouwen werd 88% zwanger, van de rest iets meer dan 60%. 
  • Maar omdat er geen significant onderscheid tussen  'laag' en 'middel' scorende groepen bij zowel mannen als vrouwen (dus mannen/vrouwen die een beetje of helemaal niet hollands c.q. mediterraan eten), concludeert Jaspers dat het eetpatroon helemaal niet zo'n dominante invloed op de vruchtbaarheid heeft.

 

Kortom: het is echt nog te vroeg om op basis van dit onderzoek je eetpatroon drastisch te gaan veranderen!

 

Links:

- Artikel in de Volkskrant (VK-online, 19 oktober)

- EM-online van de Erasmus Universiteit

- Analyse van Arnout Jaspers in Noorderlicht