Onderzoekers hebben uitgevonden dat vrouwen die dagelijks een pijnstiller nemen minder kans hebben op borstkanker. Maar dit betekent niet dat je nu dagelijks een aspirientje moet nemen!
Het betreffende onderzoek is uitgevoerd onder 740 vrouwen die de overgang achter de rug hadden. In de Volkskrant heeft een kort berichtje over de bevindingen gestaan dat niet inging op wat je nu met de onderzoeksresultaten moet; de Engelse krant "the Sun" kopte wel "A simple aspirin can slash a women's risk of breast cancer". Onterecht!
Zoals vaker met dit soort onderzoek moet je goed kijken naar hoe het onderzoek is uitgevoerd. In dit geval zijn een aantal kenmerken van de onderzochte 740 vrouwen op een rij gezet en is gekeken of er een correlatie was tussen deze kenmerken en de kans op borstkanker. Zo'n relatie bleek er te zijn met het gebruik van pijnstillers. Het onderzoek zegt simpelweg: vrouwen die pijnstillers gebruiken hebben minder kans op borstkanker. Maar hoe dat komt, wat nu wat precies veroorzaakt, kan je niet uit het onderzoek halen, en dus ook niet of het gebruik van pijnstillers ervoor zorgt dat de kans op borstkanker naar beneden gaat. Jammer, maar voorlopig zijn er dus uit dit onderzoek geen redenen te halen waarom je dagelijks een aspirine of andere pijnstiller zou moeten nemen.
Een (Engelstalig) artikel van hoe je dit onderzoek precies moet duiden, vind je hier.