Valt gedrag wel te veranderen?

Verlopen

Uit hersenonderzoek blijkt dat het erg moeilijk is om gedrag daadwerkelijk te veranderen. Dat is de overtuiging van Dick Schwaab, hoogleraar neurobiologie aan de UvA.

 

De Volkskrant publiceerde op 12 juni 2010 een lang interview met Dick Schwaab, hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Schwaab gaat hierbij in op mogelijke negatieve beinvloeding van de hersenontwikkeling tijdens de zwangerschap. Hij noemt hierbij specifiek toxische stoffen die kunnen ontstaan door roken, drinken en drugsgebruik. De conclusie lijkt duidelijk: dat moet je dus niet doen!

Tegelijkertijd wijst Schwaab er echter op hoe moeilijk het is om gedrag echt te veranderen. Volgens hem ligt de basis daarvoor in de biologie. Dat verklaart dat sommige mensen makkelijk stoppen met roken, en anderen daar heel veel moeite mee hebben. Vraag is dan of mensen daar zelf wel iets aan kunnen doen. Schwaab heeft duidelijk weinig op met de maakbaarheidsgedachte ("als je het maar echt wil, dan kan je het!") die nu door veel mensen wordt aangehangen.

 

De Traditionele Chinese Geneeskunst groepeert symptomen (lichamelijk, emotioneel of psychisch; ook gedrag kan daar deel van uit maken) op aan patronen. Zo wordt een yin-leegte getypeerd door drogere slijmvliezen, stijgende hitte (bijv. in de vorm van opvliegers), rusteloosheid, 's avonds te lang doorgaan en weer te laat je bed in komen. Leefstijladvies is dan bijv. een half uur eerder naar bed gaan, maar dat blijft vaak heel erg moeilijk te realiseren - het lijkt wel of het gedrag zichzelf in stand houdt. Vaak moet er dan eerst beweging komen voordat echte gedragsverandering mogelijk is. Oftewel, door rechtstreeks aan de yin-leegte te werken (bijvoorbeeld door acupunctuur en kruiden) ontstaat ook de ruimte om iets aan het gedrag te doen dat deze disbalans in stand houdt.

 

Link: (deel van) het interview met Dick Schwaab in de Volkskrant van 12 juni 2010